Haber

Starbucks çalışanları ABD’deki yüzlerce şubede işten ayrılacak

ABD’de yaklaşık 10 bin şubesi bulunan Starbucks’ta binlerce çalışanı temsil eden sendika, bugün gün ortasında iş bırakma kararı aldı. 2011 yılından bu yana Starbucks Çalışanları Sendikası olarak örgütlenen sendika, ücretler ve diğer haklarla ilgili eylemsizlik nedeniyle greve gidecek. Eylemden 200 şubenin ciddi şekilde etkilenmesi bekleniyor.

16 Kasım’daki grev Starbucks’ın yılın en yoğun günlerinden birine denk geldi. Starbucks’ın “Kırmızı Kupa Günü” olarak bilinen bu günde şirket, yeniden kullanılabilen ve tatil temalı bardaklar dağıtıyor. Sendika başkanlarından biri olan Starbucks baristası Michelle Eisen, şirketin çalışanları için “daha fazlasını yapabileceğini” söylüyor.

‘ADİL SÖZLEŞMELER İMZALAMAYI REDDEDİYORLAR’

Bazı şubelerde iş kesintisinin birkaç saat süreceği, bazı şubelerde ise günün büyük bir kısmını etkileyeceği kaydedildi. Sendika, hareketin amacının sendikalı şubelerde adil sözleşmeler imzalamayı reddeden Starbucks’ı uyarmak olduğunu belirtti. Sendika üyeleri ayrıca çalışma koşullarını ve terfi günlerinde yeterli sayıda çalışanın bulunmaması gibi eksiklikleri de protesto ediyor. Sendika başkanı Eisen, çalışanların ve aktivistlerin daha fazla destek vermesini beklediklerini belirterek, “Şirketi korkutacak olan da bu. Onların her şeyi itibarları.”

Starbucks ise iş bırakmanın büyük bir aksamaya neden olmayacağını iddia ediyor. Şirket, daha yüksek fiyatlara yüz milyonlarca dolar harcadığını ancak sendikanın müzakereleri geciktirdiğini söyleyerek sendikayı suçluyor. 2021 yılından bu yana Starbucks’ın 350 şubesinde sendikal faaliyetler yürütülüyor. Şirket, sendikal faaliyetlerle ilgili olarak “iş yasalarını ihlal ettiği” gerekçesiyle defalarca para cezasına çarptırıldı.

Geçen yıl eski Starbucks patronu Howard Schultz, sendikanın iddialarıyla ilgili soruları yanıtlamak üzere Kongre’ye çağrılmıştı. Starbucks yöneticileri, şirketin 2021 yılından bu yana sendikalaşmaya çalışmadığını ancak çalışanların şikâyetlerinin sendika kurmayı yasallaştıracak düzeyde olmadığını öne sürüyor. (BBC Türkçe)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu